Παρασκευή 23 Απριλίου 2010

Αφιέρωμα στον Αγιο Γεώργιο Σαντορίνης 1

Η μεγαλοπρεπής εκκλησία του Αγ.Γεωργίου είναι ο δεύτερος ενοριακός ναός της Οίας μετά τον Καθεδρικό ναό "Παναγία Πλατσανή (Ακάθιστος Ύμνος)".

Είναι πολιούχος άγιος του χωριού και δεν είναι τυχαίο ότι ένα από τα επικρατέστερα αντρικά ονόματα στην Οία είναι Γιώργος και Τζώρτζης προς τιμή του Αγίου!

Το πανηγύρι γίνεται ανήμερα της εορτής του μετά το τέλος της πανηγυρικής θείας λειτουργίας και είναι ένα από μεγαλύτερα παραδοσιακά πανηγύρια της Οίας με πολύ φαγητό και κρασί.

Την παραμονή της εορτής το απόγευμα, ομάδα από άνδρες του χωριού, παίρνουν τα δύο λάβαρα της εκκλησίας: α) την ελληνική σημαία με αποτυπωμένη πάνω τη μορφή του Αγίου και β) τη σημαία του συλλόγου Οιατών εν Αθήναις «Αγ.Γεώργιος» και με την συνοδεία νησιώτικων οργάνων να παίζουν σαντορινιούς σκοπούς, καταλήγουν στη κεντρική πλατεία. Εκεί τους περιμένει συγκεντρωμένος ο κόσμος με τον ιερέα και τους ψαλτάδες. Ουσιαστικά «το γκράξιμο της σημαίας του Αγίου» όπως το αποκαλούν οι Απανωμερίτες πρόκειται μια μορφή "καλέσματος". Οι καμπάνες της Πλατσανής χτυπούν ασταμάτητα καθώς πλησιάζουν οι σημαίες ενώ τα βαρελότα πέφτουν …με το τσουβάλι!! Αφού φτάσουν στην πλατεία, παραμένουν εκεί για ένα 5λεπτο και ξεκινάνε πάλι αυτή τη φορά όλοι μαζί με πομπή προς την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου για να γίνει ο καθιερωμένος εσπερινός. Της πομπής προπορεύονται τα βιολιά, πίσω ακολουθεί ο παπάς με τους ψαλτάδες, οι σημαίες και τελευταίος ο κόσμος. Μετά το τέλος του εσπερινού, σερβίρονται γλυκά και αναψυκτικά, για "συχώριο" των Γιώργων που έχουν φύγει από τη ζωή.

Την επόμενη μέρα, ανήμερα της εορτής, μετά το τέλος της θείας λειτουργίας και αφού ολοκληρωθεί η λιτανεία της εικόνας του Αγίου στα στενά του χωριού, μεταφέρεται στο "πανηγυρόσπιτο" (ειδικό δωμάτιο όπου σερβίρεται το φαγητό), γίνεται δέηση για να "το ευλογήσει ο Άγιος" και αρχίζει να σερβίρεται στους παρευρισκόμενους. Το γλέντι κρατάει μέχρι αργά το απόγευμα.

Να πούμε ότι η προετοιμασία για το πανηγύρι, αρχίζει από μέρες πριν και συμμετέχει σχεδόν όλοι εθελοντικά, άλλοι στο καθάρισμα της εκκλησίας και άλλοι στην προετοιμασία του φαγητού.

Οι Απανωμερίτες ευλάβονται πολύ τον Αγ.Γεώργιο για αυτό εκτός από τον μεγάλο ενοριακό ναό, υπάρχουν σε όλους τους οικισμούς της Οίας διάσπαρτα μικρά εξωκλήσια αφιερωμένα στο όνομα του.


Ανταπόκριση από τον εσπερινό (2010)
Χθες το απόγευμα στις 6, πήραν τις σημαίες από την εκκλησία του Αγ.Γεωργίου και με συνοδεία βιολιών να παίζει σε όλη τη διαδρομή πήγαν στην πλατεία της Πλατσανής. Εκεί τους περίμενε συγκεντρωμένος ο κόσμος και...ο παπάς με τους ψαλτάδες! Εν τω μεταξύ οι καμπάνες της Πλατσανής έσπασαν να χτυπάνε, έπεσαν πάλι βαρελότα με το τσουβάλι που οι τουρίστες τα 'χασανε...
Και αφού έφτασαν οι σημαίες στην πλατεία και παρέμειναν εκεί για ένα 5λεπτο, ξεκινάνε πάλι μπροστά τα βιολιά, από πίσω ο παπάς με τους ψαλτάδες, από πίσω οι σημαίες και τελευταίος ο κόσμος και κατευθύνονται ξανά για τον Αη-Γιώργη για να γίνει ο εσπερινός!

Οι 3 σημαίες που κρατούν είναι:
1) η ελληνική σημαία με αποτυπωμένη πάνω τη μορφή του Αγίου
2) η σημαία του συλλόγου Οιατών
3) η παλιά σημαία της ακτοπλοίας του Λουκά Νομικού (γιατί ο Νομικός είχε χτίσει τον Άγιο Γεώργιο και είχε ιδρύσει και το σύλλογο των Οιατων...ο γέρο-Νομικός λέμε, ο πατέρας του Λουκά, ο Νίκος!!!..τον έχουν και άγαλμα στο προαύλιο της εκκλησίας)


M.Λ.

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

GEIA SOU OIA ATHANATH!!!!!

PALIA THN SHMAIA THN EFERNAN APO THN ATHINA.
THN EIXE O SYLLOGOS TWN OIATWN STO PEIRAIA KAI PARAMONH THS GIORTHS MAZEYONTAN OI OIATES POU EMENAN ATHINA-PEIRAIA, EPAIRNAN TH SHMAIA, EMPAINAN OLOI MESA STO BAPORI KAI PHGAINAN SANTORINH.
OTAN EFTANE TO BAPORI STHN ARMENH KAI EMPAINAN MESA STIS LATZES (GIATI TOTE TA BAPORIA EPIANAN KAI STHN ARMENH) ANOIGAN TH SHMAIA NA DEIXOUN OTI THN EFERAN KAI TA VIOLIA HTAN HDH KATW STHN ARMENH KAI EPAIZAN GIA THN KALOSWRISOUN!!
KAI ANEBAINAN PANW STO XWRIO ME TA BIOLIA KAI TH SHMAIA KAI PHGAINAN KATEYTHEIAN STHN EKKLHSIA GIA TON ESPERINO.
DEN XERW OMWS APO POTE TO EKOPSAN AUTO KAI KATHIERWSAN H SHMAIA NA BRISKETAI MONIMA STHN OIA KAI NA MHN PHGAINOERXETAI ATHINA-OIA...

Ανώνυμος είπε...

soupies me kofto eixan sto panigiri
alles xronies kanoum kreas kokkinisto me patates alla fetos ekanan soupies giati itan Paraskevi
otan peftei Tetarti h Paraskevi den kanoun kreas
kanoun h xtapodi h soupies

Ανώνυμος είπε...

Δεν είναι και πάρα πολλά χρόνια που καθιέρωσαν να βρίσκεται η σημαία μόνιμα στην Οία...αν θυμαμαι καλά πρέπει να είναι περίπου από τις αρχές δεκαετίας του '90...τέλη δεκατετίας '80 με άρχες δεκαετίας '90...εκεί περίπου, τέτοια περίοδο
Υπηρχε ενα συγκεκριμένο πρόσωπο, πρωτεργάτης για πάρα πολλά χρόνια που τα "διοργάνωνε" και έφερνε τη σημαία από την Πειραιά..όμως είχε πια γεράσει..εν τω μεταξύ έκοψαν και τα βαπόρια που έπιαναν και Αρμένη...ε! και από τότε το καθιέρωσαν να παραμένει στην Οία.

Kallistorwntas είπε...

Μικρή Παρακληση!!! ΜΗΝ ΑΝΑΦΕΡΘΕΙ ΤΟ ΟΝΟΜΑ...Δεν θέλω να υπάρχουν παρεξηγήσεις....

Ανασκαφές του Χίλλερ ή Ποιός ήταν τελικά ο Αβέρωφ της Σαντορίνης

Αι ανασκαφαί του κ. Χίλλερ.-Επιγραφαί αρχαιόταται.-Άλλα ευρήματα.  Ο εν Θήρα ιδιαίτερος ημών ανταποκριτής και διευθυντής της εκεί εκδιδομέ...