Τετάρτη 23 Ιουνίου 2010

Άγιος Γεώργης ο Ξεχρεωτής

 Κουβεντιάζοντας το τελευταίο καιρό με τον Κλέαρχο για πολλά θέματα της Σαντορίνης, έπεσε και στο τραπέζι και η ονομασία του Αγίου Γεωργίου του Ξεχρεωτή! Ήξερα ότι ήταν για κάποιο χρέος παλιου χωρικού και γι αυτό το λόγο  ύστερα από κάποιο θαύμα βγήκε το όνομα Άγιος Γεώργιος ο Ξεχρεωτής..... Επειδή όμως κάτι με έτρωγε για ψάξιμο.... και όπως συμβαίνει τον τελευταίο καιρό ψάχνω ποικίλα και διάφορα θέματα, αλλά και κάποια μου ΄"εμφανίζονται" χωρίς  να το θελήσω, έμαθα λοιπόν από μια παλιά Σαντορινιά, που μου ζήτησε να μην αναφέρω το όνομα της την ιστορία του θαύματος την οποία και αναπαράγω:


Πριν από 150 χρόνια υπήρχε ένας καλλιεργητής από το Ημεροβίγλι, ο οποίος είχε δανεισθεί από τα "αφεντικά τους" και επειδή δεν μπορούσε να πληρώσει τα χρέη του, διότη την χρονιά εκείνη το νησί είχε μια φοβερή ανομβρία και οι σοδιές είχαν πρόβλημα. Εκτός των άλλων τα πολλά μέλη της οικογένειάς του, άρα και τα πολλά έξοδα, τον είχαν οδηγήσει στο να κινδυνεύει να χάσει τα χωράφια του και τα αμπέλια του. 
Όλη τη νύχτα σκεφτότανε, μα είδε πως τπτ δεν μπορούσε να τον σώσει. Την άλλη  μέρα ξεκίνησε με την "πετσέτα του" ( το σημερινό δεκατιανό του....) για τα χωράφια του. Περνούσε απ έξω από τον Άγιο Γεώργη και λέει : " Ας έμπω να πω του Αγίου τι μου συμβαίνει ίσως εκείνος με βοηθήσει."
Πράγματι μπήκε, άναψε το καντήλι και προσευχήθηκε στον Άγιο, τάζοντας οτι άμα του κάνει το θαύμα και σώσει τα αμπέλια του και θα κάνει στη γιορτή του την "Πανήγυρη" με κρέας και πατάτες.  Μα δεν ηπρόκαμε να κάμει λίγα βήματα και άρχισε να βρέχει ασταμάτητα για πολλές ημέρες. Οπότε σώθηκε η σοδειά του και κατάφερε να ξεχρεώσει τα χρωστούμενά του. Απ αυτό το περιστατικό ο Άγιος Γεώργης ονομάζεται " Ξεχρεωτής"

Φωτογραφία: Κλέαρχος Καπούτσης
Υ.Γ.: Αντε να δω τί άλλο θα προκύψει από τις κουβέντες χαχα...

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

http://nefeli.lib.teicrete.gr/browse/sdo/tour/2008/Karamolemgoustauroula/attached-document/karamalegkou.pdf

mia poli kali ergasia pou tin vrika tixaia sto internet me katagrafi olon twn ekklisiwn tou nisiou (kai mi) ana perioxi kai me plirofories gia tis onomasies tous

Kallistorwntas είπε...

Καλημέρα, ευχαριστώ!! την γνωρίζω την εργασία!ειναι μια καλή προσπάθεια και μόνο!! ο σκοπός της δεν είναι η παρουσίαση των εκκλησιών!!!

Ανώνυμος είπε...

ma ego den eipa oti skopos tis einai i parouiasi twn ekklisiwn
eipa oti mesa stin oli ergasia yparxei kai enotita opou ginetai aplws katagrafi twn ekklisiwn tou nisiou kai se merikes apo autes anaferei kai merikes plirofories
pantws ego prosopika einai i proti fora pou vrisko estw kai etsi ena katalogo me tis ekklisies tou nisiou giati epsaxna kairo na vro alla den evriska kati

Kallistorwntas είπε...

ως προς το θέμα της καταλογράφησης των εκκλησιών υπάρχουν επιμέρους σε διαφορες εκδόσεις κ.ο.κ! και σε παλαιότερα βιβλία για παλαιότερες εκδηλώσεις! Μόνο ένα χωριό έχει εκδόσει από μόνο του αναλυτικό βιβλίο για τις εκκλησίες του ( Πύργος) και απ όσο ξέρω αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλα!!

Klearchos είπε...

Τόσες φωτογραφίες σε αυτήν την εργασία κι ούτε μια τόσο δα αναφορά! ;)

Kallistorwntas είπε...

................. απάντηση κατανοητή σίγουρα στον Κλέαρχο....

Ηλίας Γ. Προβόπουλος είπε...

O Άγιος που θα μας σώσει...
Σε ευχαριστούμε για την πληροφορία και το ωραίο κείμενο.

Ανασκαφές του Χίλλερ ή Ποιός ήταν τελικά ο Αβέρωφ της Σαντορίνης

Αι ανασκαφαί του κ. Χίλλερ.-Επιγραφαί αρχαιόταται.-Άλλα ευρήματα.  Ο εν Θήρα ιδιαίτερος ημών ανταποκριτής και διευθυντής της εκεί εκδιδομέ...