Σάββατο 16 Οκτωβρίου 2010

Ρουμς τουαλέτ


Του Αρτέμη Καφιέρη Α2
Περιοδικό «Τυποθήρας»[1], τεύχος 3ο Ιούλιος 1998 ( τριμηναίο Μαθητικό περιοδικό του Γυμνασίου Θήρας)

Ύστερα από ένα εννιάωρο  που θα βγεις στ καράβικουραστικό ταξίδι Πειραια-Σαντορίνη φτάνεις ζαβλακωμένος στο λιμάνι του Αθηνιού κι από την πρώτη στιγμη, το μόνο πράγμα που προφταίνεις να αντικρύσεις είναι ένα πλήθος μικροκρυμμένων ανθρώπων πίσω από άσπρες ταμπέλες που γράφουν Rooms to let και τους ίδιους να φωνάζουν σε άπταιστα Ἁγγλικα: «Ρουμς τουαλέτ, κομ ιν ουρ μπους»( rooms to let come in our bus). Οι επιβάβετες που…τους βρίσκει «το κακό»δεν είναι τόσο οι ….ελληνικής καταγωγής όσο οι ξένοι τουρίστες ( που δέχονται την επίθεση των βαρβάρων).
Οι ρουματζήδες ( λέξη ελληνικόττατη από το Room + σχετική κατάληξη) είναι ευγενικό και πολιτισμένο είδος ανθρώπων που πέφτει απάνω στον άμοιρο τουρίστα και τον αρπάζει ( για να μην προλάβει και τον βουτήξει…ο συνάδελφος_) από όπου μπορεί:από το γιακά, από το λαιμό, από το μανίκι. Ακόμα και από τη μύτη αν είναι μεγάλη!. Γι αυτό και οι Αρμένιοι δεν έρχονται Σαντορίνη με το πλοίο. Μόνο με το αεροπλάνο. Όσο για τους ρουματζήδες; Ζούνε και αυτοί το δικό τους δράμα. Ξέρεις τι είναι τους μισούς μήνες του χρόνου να τους περνάς μέσα σε πουλμανάκι, ανεβοκατεβαίνοντας στον Αθηνιό κάθε τρεις και λίγο, να παθαίνεις 2 θερμοπληξίες το 24 ώρο από το ξεροστάλιασμα στον ήλιο ή να ξενυχτάς όλο το βράδυ στο λιμάνι, σκουντουφλώντας πάνω στο τιμόνι ή ξαπλωμένος κατάχαμα πάνω σε μία ψάθα και με το μάτι μισάνοιχτο να μη φτάσουν  οι τουρίστες και σου τους πάρουν άλλοι; Άσε εκείνο το μαρτύριο να τρως αγκωνιές, σπρωξιές, κλωτσιές για να πάρεις τον πελάτη από ποιόν;από το φίλο σου, τον αδερφό σου, το  γείτονά σου που το καλοκαίρι γίνεται εχθρός σου αφού πάει να σου αρπάξει τον τουρίστα «το δικό σου».
Άσχημα τα πράγματα εκεί κάτω στον Αθηνιό. Ειδικά για τους τουρίστες. Διότι οι Ρουματζήδες αγώνα κάνουν μέχρι εσχάτως για το μεροκάματο. Ο άμοιρος όμως και ανυποψίαστος τουρίστας που φτάνει στο νησί, τι χρωστάει με το που θα πατήσει το πόδι του στη στεριά να το φορτώσουν σηκωτό στα καμιόνια ( άντε καλά στα πουλμανάκια) λες και τον πάνε ισοβίτη στις φυλακές του Αλκατράζ;Και ναι μεν μπορεί κάποιοι από αυτούς να γελάνε και να το διασκεδάζουν το πράγμα. Πολλοί όμως αγανακτούν και εξοργίζονται ύστερα από τα πρώτα βλέμματα απορίας και έκπληξης.
Και στο κάτω κάτω ρε παιδιά εσείς τη φτιάξατε την παρεξήγηση:Μπορεί να θέλουν οι άνθρωποι ρουμ τουαλέτ;Για σκεφτείτε το :σε τουαλέτα θα πάνε να κοιμηθούνε;


[1] Το kallistorwntaς έχει ύστερα από δώρο στη διάθεσήτου ένα από τα καλύτερα για μένα τεύχη σχολικών περιοδικών. Αναφέρομαι στον «Τυποθήρα»του 1998 . Πάντα αναφερόμενος στην πηγή θα σας παρουσιάσω τα τέσσερα βασικότερα άρθρα μιας και θεωρώ χρήσιμο και αναγκαίο ναγίνει αυτή η αντιγραφή.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ανασκαφές του Χίλλερ ή Ποιός ήταν τελικά ο Αβέρωφ της Σαντορίνης

Αι ανασκαφαί του κ. Χίλλερ.-Επιγραφαί αρχαιόταται.-Άλλα ευρήματα.  Ο εν Θήρα ιδιαίτερος ημών ανταποκριτής και διευθυντής της εκεί εκδιδομέ...