Δευτέρα 8 Νοεμβρίου 2010

Προσπάθεια πολιτικού σχολιασμού των Δημοτικών –Περιφερειακών Εκλογών στη Σαντορίνη ( 2010)

Στις πρώτες Περιφερειακές –Δημοτικές εκλογές στις Κυκλάδες, και στη Σαντορίνη,  με το νέο σύστημα διοίκησης Καλλικράτη, παρατηρήθηκαν πάρα πολλές πτυχές άκρως σημαντικές. Φυσικά η καταγραφή των στοιχείων  θα γίνει σε δύο βάσεις:Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου –Δήμο Σαντορίνης.
Στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, η «αποχώρηση» του νυν Νομάρχη Κυκλάδων από το πολιτικό σκηνικό οδήγησε σε μια διαφορετική οπτική των πραγμάτων. Ο Δημήτρης Μπαϊλας, θεωρείται και όχι αδίκως πολύ ισχυρό χαρτί τόσο για το κυβερνόν κόμμα, όσο και για τις Κυκλάδες εν γένει. Η απομάκρυνσή του, για να μην γελιόμαστε,  από τη θέση του Υποψήφιου Χωρικού Περιφερειάρχη Κυκλάδων καθώς και διάφορα περιστατικά κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, ίσως αποδειχθουν  ιδιαίτερο πλήγμα για την Κυβέρνηση. Παράλληλα όμως, αναρωτιέμαι τελικά οι επιλογές για τους υποψήφιους Περιφερειακούς Συμβούλους , ας πούμε για π.χ. την μέχρι τώρα Επαρχία Θήρας, πώς προήλθαν, και τελικά ποιος ήταν ο σκοπός και για τα δύο μεγάλα κόμματα; Να εκλεγούν όσοι περισσότεροι γίνεται ώστε η παράταξή μας να κερδίσει ή να εκλεγούν άνθρωποι οι οποίοι έχουν τη δυναμική ναν εκπροσωπήσουν, στηρίξουν, σε μια τόσο μεγάλη περιφερειακή ενότητα όπως θα είναι πια η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, νησιά όπως η Θηρασιά, ή η Ανάφη. Αν ισχύει το πρώτο, φοβάμαι ότι θα φανεί από τις πρώτες κιολας συνεδριάσεις της Νέας Περιφερειακής δομής, ..... θα υπερισχύει το «τι είχαμε τι χάσαμε῾
Αν ισχύει το δεύτερο τότε τα δύο μεγάλα κόμματα όφειλαν να στηρίξουν τέτοιες προσωπικότητες που και οι Κυκλάδες και η Επαρχία Θήρας έχει…….  Από τα αποτελέσματα πάντως φάνηκε ότι υπερισχύει το πρώτο……… Αναρωτιέμαι και πάλι……. Οι υποψήφιοι περιφερειακοί Σύμβουλοι είχαν ενημερωθεί με κάποιο τρόπο για το τι σημαίνει να εκπροσωπείς το νησί σου κ.ο.κ. ή απλά ……είδαν φως καιμπήκαν…….
Δεν θα ήθελα ακόμα να προβω σε ονοματολογία,  γιατί περιμένω την τελική   σταυροδοσία όλων των νησιών για την Περιφέρεια έτσι ώστε να μπορώ να κάνω ένα βήμα παραπάνω στην ανάλυση……..
Στην πράξη όμως διαφαίνεται περίτρανα ότι τα δύο μεγάλα κόμματα στην περιφέρεια ενδιαφερόντουσαν για το ποιο θα είναι κυρίαρχο και μόνο και όχι για το ποιός από τις παρατάξεις τους μπορεί να εκφραστεί, και υποστηρίξει οτιδήποτε στο Περιφερειακό Συμβούλιο.
Και τώρα τα του Δήμου: Η αλλιώς Το θέατρο του παραλόγου σε όλο του το μεγαλείο. Θέλω να τονίσω εκ των προτέρων ότι δεν θέλω να προσβάλλω κανέναν από όσα θα αναφέρω παραπάνω απλά θα προσπαθήσω με απόλυτη ψυχραιμία να εκφράσω μια θέση διαφορετική.
Όπως σας έχω ήδη αναφέρει, νέος Δήμαρχος Σαντορίνης για τα επόμενα 3 ½ χρόνια θα είναι ο κ. Νίκος Ζώρζος  του οποίου η ομάδα του kallistorwntas καθώς και ΄΄ολοι οι Σαντορινιοί του ευχόμαστε καλή επιτυχία στο δύσκολο έργο του.  Θα μου επιτρέψει όμως και ο νέος Δήμαρχος του νέου Δήμου Σαντορίνης ( Θήρας –Οίας –Θηρασίας) να παραθέσω κάποια στοιχεία τα οποία έχω εντοπίσει :

Η τόσο μεγάλη επιτυχία του Νίκου Ζώρζου στην πράξη από πού οφείλεται; Από το ότι έπεισε τόσο πολύ κόσμο μέσα σε ένα μήνα ώστε να εκλεγεί με το συντριπτικό ποσοστό του 68.5 % και 18 έδρες ενώ ο Αντώνης Σιγάλας να λάβει 25, 4 και 7 έδρες?? Μου φαίνεται παράλογο. Ήταν σχεδόν βέβαιο ότι θα έβγαινε ο Νίκος Ζώρζος σαν νέος δήμαρχος άλλα όχι με τόση μεγάλη διαφορα. Ήταν σχεδόν βέβαιο λόγω των πολιτικών αναλυσέων λόγω της υπάρχουσας πολιτικής κατάστασης και μέχρι εκει, καθώς και για την παρουσία του την προεκλογική. Από την άλλη όμως η απίστευτη διαφορά αυτή οφείλεται και στον αντίπαλο. Δεν υποτιμάω τον Αντώνη Σιγάλα, αλλά η πολιτική κατάσταση, η πολιτική του θέση αλλά η Κομματική «λειτουργία» οδήγησαν στην τόσο μεγάλη διαφορά από τον Νίκο Ζώρζο. Αλήθεια, πόσο καιρό πριν  γνωστοποιήθηκε η ύπαρξη τρίτου δημοτικού φορέα; ( ο 2ος ήταν η κ. Αργυρού), σαν το αντίπαλο δέος του Νίκου Ζώρζου. Γιατί  υπήρχαν τόσες μα τόσες συζητήσεις προεκτάσεις κ.ο.κ. για το αν και ποιος θα ηγηθεί της αντίπαλης δημοτικής δύναμης ; Γιατί ενώ είχαν πέσει στο τραπέζι των συζητήσεων διάφορες προτάσεις και αφού βλέπανε ότι δεν ευδοκιμούν δεν αποφάσιζαν να κατεβάσουν ένα ισχυρό χαρτί ή στην πράξη να μην κατέβουν; Γιατί δεν επιζητούσε ο Νίκος Ζώρζος έντονα την ύπαρξη αντίπαλου υποψηφίου δημάρχου έτσι ώστε να μπορούν οι πολίτες της Σαντορίνης να κρίνουν στην πράξη  τα λεγόμενα και των τριών υποψηφίων δημάρχων και όχι τα λεγόμενα των δύο και ίσως κάποιας τρίτης πολιτικής παράταξης. Γιατι υπήρχε αυτό το ανακάτεμα στην τράπουλα με βασικό σκοπό τη θέση και μόνο αυτή !!!!!!!Ποιά είδους αντιπολίτευση θα υπάρξει στο Νέο Δήμαρχο ( κ. Ζώρζο εφαλτήριο μιας σωστής διοίκησης πρέπει να είναι και μία χρηστή αντιποολίτευση.) όταν 2 πολιτικοί φορείς που στηρίζονταν και από κόμμα ( αν και πολυσυλλεκτικοί) πήραν τέτοια ποσοστα To ποσοστό της κ. Αργυρού θεωρείται επίσης αξιοπρόσεχτο πολιτικά!!! !!! Ντρέπομαι που το λέω αλλα όσα χρόνια παρακολουθώ τα δημοτικά συμβούλια μόνο τα 500 ευρώ που θα πάρουν σαν πρόστιμα τους ενδιαφέρει και γι αυτό χαλάνε περισσότερη ώρα.
Γιατί επιτέλους δεν έγινε κατανοητό το γεγονός ότι με τον «Καλλικράτη» έπρεπε να αλλάξει η νοοτροπία σε πολλούς για την πολιτική κατάσταση της Σαντορίνης!!! Η Σαντορίνη ήθελε έναν σωστό πολιτικό προεκλογικό αγώνα που μόνο αυτόν δεν είχε!!!!! Σ αυτό βέβαια ευθύνεται και το γεγονός της νομοθεσίας σύμφωνα με το οποίο έπρεπε ο κάθε υποψήφιος να εκτεθεί μόνο μία φορά στα Μ.Μ.Ε. Όφειλαν και οι 3 Συνδυασμοί να είναι έτοιμοι το λιγότερο 2 μήνες πριν και όσοι είχαν ετοιμαστεί να επιζητάνε την προετοιμασία των άλλων …….. Το βασικότερο όλων οι 2 συνδυασμοί της νέας αντιπολίτευσης πια θα έπρεπε να έχουν έτοιμους υποψηφίους και για τα τοπικά συμβούλια ( ή όπως αλλιώς θα λέγονται) . Θεωρώ ότι η νίκη του Νίκου Ζώρζου οφείλεται σε όλα τα πλεονεκτήματα που είχε αλλά η αυτοκυριαρχία του οφείλεται στην μη σωστή ύπαρξη κυρίως του 2ου βασικού πυλώνα …….
Από την άλλη εντύπωση μου προκάλεσε το γεγονός της ιδιαίτερα σημαντικής θέσης 2 νέων υποψηφίων δημοτικών συμβούλων από αντίπαλες παρατάξεις από την Οία ( αναφέρομαι στους Γιώργο Βαρβαρήγο και Νϊκο Παγώνη οι οποίοι απέδειξαν  με τον τρόπο τους και τη στάση τους τη διαφορετική αντίληψη ……Αλλιώς δεν θα μπορούσε να εξηγηθεί το ποσοστό των 2 600 περίπου ψήφων του Γιώργου Βαρβαρήγου σε όλο το νήσι και 1400 του Νίκου Παγώνη…… ίσως αυτό λέει πολλά για το αύριο του τόπου…… Επιτρέψτε μου να συγχαρώ και μερικούς πλειοψηφίσαντες   συμβούλους στα τοπικά συμβούλια τους οποίους τυγχαίνει να γνωρίζω προσωπικά. Αναφέρομαι στους Τάσο Μελιχούρτη Φηρα, Μαριάννα Πελέκη Επισκοπή Γωνιάς, Μαρκέλλα Πιτσικάλη Μεγάλοχωριο, Συρίγου Μαρκέλλα Μεσαριά ( αχ κ. Μαρκέλλα……) οι οποίοι είμαι σίγουρος ότι θα ενισχύσουν κατά πολύ την έννοια της τοπικής κοινότητας και θα συμβάλλουν ώστε να ξεπεραστουν τα προβλήματα των χωριών.. Συγχωρέστε με για τους άλλους αλλά δεν τους γνωρίζω προσωπικά.
Εκτός των άλλων εντύπωση μου κάνει και το ποσοστό της αποχής στη Σαντορίνης. Φθάνει γύρω στο 30 % και θα ταν ιδιαίτερα σημαντικό αν γινόταν μια έρευνα κοινής γνώμης από την οποία θα ενημερωνόμασταν τους λόγους αποχής. Σίγουρα ένας από αυτούς είναι και ο οικονομικός μιας και πολλοί Σαντορινιοί που έχουν τα εκλογικά τους δικαιώματα κάτω δεν μπόρεσαν να ψηφίσουν μιας και το ταξίδι Αθήνα –Σαντορίνη θα τους ήταν δυσβάσταχτο οικονομικά.
Κλείνοντας θα ήθελα να τονίσω εκ νέου ότι δεν  ήθελα με τα σχόλια μου αυτά να προσβάλλω κανέναν, απλά όντας φύση και θέση πολιτικό όν, ήθελα να μου επιτρέψετε να εκφράσω κάποια διαφορετική άποψη.
Εύχομαι ολόψυχα όπως ο νέος Δήμαρχος Θήρας καθώς και οινέοι δημοτικοί Σύμβουλοι  ανασκουμπωθούν, αφήσουν τις πολιτικές ( α) διαφοροποιήσεις και αναδείξουν, προβάλλουν, τη Σαντορίνη όχι μόνο σαν τουριστικός προορισμός. Αναδείξουν την ιστορία του νησιού στους κατοίκους και τους επισκέπτες, Σεβαστούν την ιστορία του νησιού, καθαρίσουν το νησί, και αναδείξουν τον πολιτισμικό πλούτό του…………
Είμαι στη διάθεσή σας για κάθε σχόλιο πάνω στην ανάρτηση αυτή


Σταυροδοσία υποψηφίων  Δημοτικών Συμβούλων εδώ  ( Και η Οία)
Σταυροδοσία υποψηφίων Περιφερειακών συμβούλών εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ανασκαφές του Χίλλερ ή Ποιός ήταν τελικά ο Αβέρωφ της Σαντορίνης

Αι ανασκαφαί του κ. Χίλλερ.-Επιγραφαί αρχαιόταται.-Άλλα ευρήματα.  Ο εν Θήρα ιδιαίτερος ημών ανταποκριτής και διευθυντής της εκεί εκδιδομέ...