Τρίτη 15 Μαρτίου 2011

Για τα γαδούρια της Σαντορίνης (τα δίποδα ή τα τετράποδα) ο λόγος.....

Όταν η παράδοση γίνεται δυσφήμηση
Αναρτήθηκε την Παρασκευή, 11 Μαρ 2011, στην κατηγορία E-mails ακροατών
Sent: Wednesday, March 09, 2011 11:24 AM

Ήθελα να σας μεταφέρω την εμπειρία που είχα πρόσφατα από την επίσκεψη μου στην Μπριζ του Βελγίου, και να την αντιπαραβάλω με την κατάσταση που επικρατεί στις σκάλες του Γυαλού στη Σαντορίνη, ο δρόμος για το παλιό λιμάνι.
Σε κεντρικότατη πλατεία, υπήρχαν άμαξες με άλογα όπου ο επισκέπτης μπορούσε να διαλέξει για μια βόλτα-ξενάγηση, στα πιο κεντρικά σημεία της πόλης.Το άλογο πεντακάθαρο, του είχαν τοποθετήσει μία σακούλα για τις ακαθαρσίες του, και δεν υπήρχε καμία δυσοσμία.Ο οδηγός ευγενέστατος με ειδική στολή, έκανε την ξενάγηση σε όλη την διαδρομή στα αγγλικά.Στα μέσα της διαδρομής, μας είπε να κάνουμε ένα μικρό διάλειμα, να βγάλουμε φωτογραφίες, ώστε να ξεκουραστεί το ζώο, να το ταϊσει και ποτίσει.
Για την Μπριζ, τα άλογα είναι σίγουρα ατραξιόν, που τιμά την πόλη, και οι κάτοικοι της είναι περήφανοι.
Στη Σαντορίνη όμως;Ακούγεται ότι τα γαϊδουράκια είναι ατραξιόν για το νησί (όποιος γνωρίζει βέβαια, ξέρει ότι, δεν υπάρχουν γαϊδουράκια αλλά, μεγαλόσωμα μουλάρια).Ζώα ακάθαρτα και ταλαιπωρημένα, νηστικά και χωρίς νερό από το πρωί μέχρι αργά το βράδι.Κανείς δεν φροντίζει για τις ακαθαρσίες τους!Φαίνεται ότι μόνο στη Σαντορίνη τα μουλάρια αδυνατούν να δεχτούν την ειδική σακκούλα!Οι οδηγοί τους το ίδιο ατημέλητοι, θορυβώδεις και επιπλέον αγενείς.
Αν κάποιος προσπαθήσει να περπατήσει με τα πόδια τα σκαλιά για το Γυαλό, πνίγεται από την δυσοσμία!
Αργά το απόγευμα, εξαντλημένα ζώα, καρτερούν πότε θα κάνει κέφι στον οδηγό τους, για να τα γυρίσει στη μάντρα να ξεκουραστούν, ενώ ο ιδρώτας τους δυσοσμεί χειρότερα από τα κάτουρα και τις ακαθαρσίες τους.
Όλα αυτά, κάθε επισκέπτης βλέπει, μυρίζει και πολλές φορές είναι αναγκασμένος να περπατήσει πάνω, όλα αυτά θα μεταφέρει σαν εικόνα στην χώρα του για την Σαντορίνη, όλα αυτά που, κανείς δεν γνωρίζει τι συνέπειες έχει για την δημόσια υγεία!
Και κάπως έτσι η παράδοση γίνεται δυσφήμηση και ντροπή για τον τόπο!
Μετά τιμής
Ανδρέας Κάλβος

http://drasi.skai.gr/?p=9774#comments

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ανασκαφές του Χίλλερ ή Ποιός ήταν τελικά ο Αβέρωφ της Σαντορίνης

Αι ανασκαφαί του κ. Χίλλερ.-Επιγραφαί αρχαιόταται.-Άλλα ευρήματα.  Ο εν Θήρα ιδιαίτερος ημών ανταποκριτής και διευθυντής της εκεί εκδιδομέ...