Τετάρτη 13 Ιουλίου 2011

Αναδείχθηκε πρώτη παγκοσμίως η Σαντορίνη .... Και ???

Αναρωτιέμαι γιατί κάθε φορά πρέπει να γίνεται μεγάλος ντόρος για το γεγονός ότι η Σαντορίνη αναδείχθηκε πρώτος τουριστικός προορισμός παγκοσμίως από μια ψηφοφορία που διεξήγαγε τουριστικό περιοδικό; Γιατί πρέπει να μας νοιάζει μόνο η εικόνα και όχι η ουσία; Γίνομαι συγκεκριμένος:
Θεωρώ πολύ τιμητικό το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας Αλλά δεν νομίζω οτι αρκεί για να αναδείξει τη Σαντορίνη ως ιδιαίτερο νησί παγκοσμίως. Δεν νομίζω ότι αυτή η βράβευση καλύπτει τα προβλήματα της Σαντορίνης. Ακόμα καλύτερα, η Σαντορίνη δεν είναι μόνο ηλιοβασίλεμα στην Οία, ωραία ξενοδοχεία, και ηφαίστειο. Η Σαντορίνη είχε έχε και θα έχει πολλή μεγάλη "ζώσα" παράδοση, ιστορία και πολιτισμό. Αλήθεια από πλευράς προβλημάτων το ποσοσοτό ανεργίας των μονίμων κατοίκων, η δημιουργία πολλών φορέων υγειονομικής φροντίδας στο νησί ( για σκεφτείτε μακροπρόθεσμα) ., ο συνεχιζόμενος εκμαυλισμός της καλντέρας και του νησιου από πάσης φύσεως εκτρώματα  για ιδιωτικό όφελος ( π.χ. νέος δρόμος στο νότιο Ακρωτήρι  , ξενοδοχεία στην καλντέρα.....) η μη σωστή αξιοποίηση της θηραικής γης αλλά και η μη σωστή ανταπόδοση ωφελειών στους καλλιεργητές του νησιου, η κλειστή αρχαιολογική ανασκαφή του Ακρωτηρίου , είναι κάποια από τα παράπλευρα θέματα της ανάδειξης της Σαντορίνης σε πρώτο παγκόσμιου ενδιαφέροντος προορισμό. 
Από την άλλη πλευρά , τα πολύ γνωστά και ιδιαίτερης φήμης θηραϊκά προϊόντα ( τοματάκι άνυδρο, φάβα, άσπρη μελιτζάνα, κρασί, κάπαρη κ.ο.κ) , η ιστορία του νησιού , οι ζώντες κάτοικοι που συμμετείχαν σε μεγάλα κοινωνικά - ιστορικά θέματα του νησιού , ( υπάλληλοι σε τοματοβιομηχανίες, υπάλληλοι στα ορυχεία, όσοι έζησαν σεισμό του 56 και β παγκόσμιο πόλεμο κ.ο.κ), ο γεωλογικός πλούτος του νησιού,   είναι μερικά από τα θέματα τα οποία θα έπρεπε να αξιοποιηθουν κατάλληλα και πολύ έτσι ώστε το νησί της Σαντορίνης να μπορεί ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΑ να αναδειχθεί σε μνημείο  παγκοσμίου ενδιαφέροντος όχι μόνο από πλευράς τουριστικής αλλά από πλευρας ερευνητικής, ιστορικής κ.ο.κ. 
Αλήθεια όμως όταν βλέπω ότι μας νοιάζει η διάκριση από ένα περιοδικό , ή η βράβευση μιας κοπελιάς από την Αμερική, προσωπικά για καθαρά τουριστικό σκοπό 2 μηνών, εκνευρίζομαι γιατί βλέπω ότι χάνουμε μέρα με τη μέρα αυτά τα οποία μας παρέδωσαν για να τα διατηρήσουμε….και να τα μεταλαμπαδεύσουμε σωστά…..


2 σχόλια:

Stella G Kontogianni είπε...

Η αλήθεια είναι ότι αυτό που αξίζει στη Σαντορίνη το ξέρουμε χωρίς να μας το επισημάνουν από τα ΜΜΕ. Καλές είναι οι βραβεύσεις αρκεί να μην αθωώσουν όλους όσους επιβουλεύονται κάθε γωνίτσα και κάθε βραχάκι του νησιού γεμίζοντάς το με κακόγουστα κατασκευάσματα. Το ότι βραβεύθηκε ένας τόπος ή θεωρήθηκε κορυφαίος προορισμός δεν πρέπει να αποτελέσει αιτία για υπερεκμετάλλευσή του, αλλιώς τα επόμενα χρόνια θα αλλάξει αυτή η εικόνα.
Για να διατηρηθεί το ενδιαφέρον του κοινού για έναν τόπο πρέπει να γνωρίζει ότι κάθε φορά που θα πάει θα δει και κάτι άλλο εκτός από αυτό που είδε την πρώτη φορά. Εάν κάθε φορά βλέπει το ίδιο ή ένα ακόμα πιο πηγμένο τοπίο, νομίζω ότι θα νιώσει κορεσμό.
Έχει σημασία να υπάρχουν δρώμενα, ποιότητα στην παροχή υπηρεσιών αλλά και μια αίσθηση ότι αυτό το νησί ζει πραγματικά και δεν είναι απλώς ντεκόρ.

Ανώνυμος είπε...

Πολύ Σωστά αυτά που Είπες Στέλλα ας τα Έχουμε Όλοι Υπόψην μας!
Κίρκη.

Ανασκαφές του Χίλλερ ή Ποιός ήταν τελικά ο Αβέρωφ της Σαντορίνης

Αι ανασκαφαί του κ. Χίλλερ.-Επιγραφαί αρχαιόταται.-Άλλα ευρήματα.  Ο εν Θήρα ιδιαίτερος ημών ανταποκριτής και διευθυντής της εκεί εκδιδομέ...