Τετάρτη 13 Ιουλίου 2011

Τηλεοπτικό Αφιέρωμα στο Ηφαίστειο του Κολούμπου

Το επόμενο Σάββατο το πρωι στις 11 θα παιχτεί το Επεισόδιο της σειράς Exlpore Nautilus στο Σκαι, το οποίο ειναι αφιερωμένο στον Κολούμπο. Στο Επεισόδιο αυτό συμμετέχουν και μαθητές της Στ τάξης του Δημοτικού Φηρών την περίοδο 2007.
Η ομάδα θαλάσσιων επιστημόνων του ΕΛΚΕΘΕ, δυτών και κινηματογραφιστών, με επικεφαλής τον δρα Βαγγέλη Παπαθανασίου, διαπλέουν τη Μεσόγειο και τις ελληνικές θάλασσες με σκοπό την κατανόηση και καταγραφή του φυσικού πλούτου και των προβλημάτων της υποβρύχιας ζωής. Από τον Σεπτέμβριο του 2007 όταν άρχισαν τα γυρίσματα σε High Definition συμμετείχαν πάνω από 50 Ελληνες ερευνητές, και πλήρωμα 25 ναυτικών του Ωκεανογραφικού πλοίου «Αιγαίο». Η ιστοσελίδα του ντοκιμαντέρ, «Explore Nautilus» (www.explorenautilus.com) παρέχει στον χρήστη ένα λειτουργικό user-interface περιβάλλον με διαδραστικές παροχές, όπως παιχνίδια για παιδιά, αποκλειστικό video περιεχόμενο, πίσω από τις κάμερες οπτικοακουστικό υλικό, διαδραστικοί χάρτες και επιστημονικές πληροφορίες.
Απ ότι φαίνεται το ηφαίστειο του Κολουμπου θα προκαλέσει εξίσου σημαντικές επιστημονικές έρευνες και όχι μόνο  σε λίγο καιρό, και το γεγονός οτι συζητάνε και τα παιδιά του Δημοτικού καθώς και η ευρύτερη σχέση των κατοίκων του νησιού με τον Κολούμπο , κεντρίζει περισσότερο το ενδιαφέρον για το προαναφερθεν ντοκυμαντέρ.  Μην ξεχνάτε οτι συμμετέχει και η Θηραία λέκτωρ Γεωλογίας Παρασκευή Νομικού . 




Δικαστική απόφαση για στέγαστρο

Εξι χρόνια μετά τον τραγικό θάνατο του 45χρονου Ουαλού τουρίστα και τον τραυματισμό ακόμη έξι ανθρώπων -πέντε τουριστών και ενός Ελληνα- από την κατάρρευση στεγάστρου στον αρχαιολογικό χώρο του Ακρωτηρίου της Σαντορίνης, το αρμόδιο δικαστήριο έπειτα από μακρά αποδεικτική διαδικασία εξέδωσε το περασμένο Σάββατο την ετυμηγορία του για τους συνολικά 12 κατηγορουμένους.
Συγκεκριμένα το δικαστήριο έκρινε ενόχους τους οκτώ από τους δώδεκα εμπλεκομένους επιβάλλοντας ποινές φυλάκισης.
Οι έξι από τους κατηγορουμένους, ανάμεσα στους οποίους ήταν ο υπεργολάβος του έργου, ένας πολιτικός μηχανικός, ο αρχιτέκτονας και ο επιβλέπων μηχανικός, καταδικάστηκαν σε συνολική ποινή φυλάκισης 50 μηνών ο καθένας. Ενας πολιτικός μηχανικός και ο αρχικός μελετητής φορτίου καταδικάστηκαν σε συνολική ποινή 43 μηνών ο καθένας.
Υπενθυμίζεται ότι το δυστύχημα είχε προκληθεί όταν ένας από τους άξονες που στήριζε το βιοκλιματικό στέγαστρο, έκτασης 1.000 τ.μ., κατέρρευσε. Τη στιγμή εκείνη στον αρχαιολογικό χώρο ξεναγούνταν περίπου 60 επισκέπτες. Εκτός από τον Ουαλό, που έχασε τη ζωή του, από την κατάρρευση του στεγάστρου τραυματίστηκε ένας Σαντορινιός εργάτης και πέντε αλλοδαποί τουρίστες, από τους οποίους οι τρεις σοβαρά.
Η δίκη ξεκίνησε στις 15 Μαρτίου στη Νάξο, όπου περισσότεροι από 50 μάρτυρες κλήθηκαν να καταθέσουν για υπό κρίση αδικήματα (βαθμό πλημμελήματος), όπως ανθρωποκτονία από αμέλεια, πρόκληση σωματικών βλαβών από αμέλεια, φθορά μνημείου και παραβίαση κανόνων ασφαλείας.

H Oία σε αριθμούς

Η Oία σε αριθμούς
  • 11 χιλιόμετρα βορειοδυτικά από τα Φηρά βρίσκεται η Oία.
  • 350 μέτρα είναι το υψόμετρό της.
  • 1ος διατηρητεος οικισμός στην Eλλάδα ήταν η Oία.
  • 763 μονιμους κατοίκους κατέγραψε η απογραφή του 2001.
  • 214 σκαλιά χωρίζουν το χωριό από το λιμανάκι Aμμούδι. Αλλα 300 μέχρι τον όρμο της Aρμένης.
  • 7.000 κλινες υπάρχουν σήμερα στην Oία, οι περισσότερες σε παραδοσιακά κτίσματα. Τα 180 περίπου καταστήματα, εστιατόρια και καφετέριες φροντίζουν για τα υπόλοιπα.
  • 1930 Η Οια παίρνει το σημερινό της όνομα. Παλαιοτέρα λεγόταν Πάνω Mεριά ή Kάστρο Aγίου Nικολάου.
  • 1480 αναφέρεται η ύπαρξή της από περιηγητές. Hταν ένα από τα πέντε καστέλια, τους οχυρωμένους οικισμούς που ασκούσαν τη διοίκηση του νησιού κατά τη Φραγκοκρατία.
  • 1956 O μεγάλος σεισμός προξενεί τεράστιες ζημιές. Oλόκληρα τμήματα προς την καλντέρα γκρεμίζονται, ενώ μεγαλοπρεπείς ναοί, όπως του Aγίου Γεωργίου και της Παναγιάς της Πλατσανής, καταστρέφονται ολοσχερώς.
  • 1890 εχει 2.500 κατοίκους, 130 ιστιοφόρα, καρνάγιο στον όρμο της Aρμένης, 13 ενορίες, τράπεζα, τελωνείο, βιοτεχνία κ.λπ.
  • 3.600 στρέμματα είναι ο κάμπος της Oίας. Πριν από την ερήμωσή του στα μέσα του 20ού αιώνα, τα αμπέλια του παρήγαγαν κρασί που εξαγόταν ακόμα και στη Γαλλία.
  • 200 στρέμματα είναι η έκταση στο φρύδι του γκρεμού όπου έχει αναπτυχθεί γραμμικά ο οικισμός της Oίας, με άξονα τον κεντρικό μαρμαροστρωμένο πεζόδρομο. Σύμφωνα με σχετική καταμέτρηση, τα κτίσματα είναι περίπου 960.

Αναδείχθηκε πρώτη παγκοσμίως η Σαντορίνη .... Και ???

Αναρωτιέμαι γιατί κάθε φορά πρέπει να γίνεται μεγάλος ντόρος για το γεγονός ότι η Σαντορίνη αναδείχθηκε πρώτος τουριστικός προορισμός παγκοσμίως από μια ψηφοφορία που διεξήγαγε τουριστικό περιοδικό; Γιατί πρέπει να μας νοιάζει μόνο η εικόνα και όχι η ουσία; Γίνομαι συγκεκριμένος:
Θεωρώ πολύ τιμητικό το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας Αλλά δεν νομίζω οτι αρκεί για να αναδείξει τη Σαντορίνη ως ιδιαίτερο νησί παγκοσμίως. Δεν νομίζω ότι αυτή η βράβευση καλύπτει τα προβλήματα της Σαντορίνης. Ακόμα καλύτερα, η Σαντορίνη δεν είναι μόνο ηλιοβασίλεμα στην Οία, ωραία ξενοδοχεία, και ηφαίστειο. Η Σαντορίνη είχε έχε και θα έχει πολλή μεγάλη "ζώσα" παράδοση, ιστορία και πολιτισμό. Αλήθεια από πλευράς προβλημάτων το ποσοσοτό ανεργίας των μονίμων κατοίκων, η δημιουργία πολλών φορέων υγειονομικής φροντίδας στο νησί ( για σκεφτείτε μακροπρόθεσμα) ., ο συνεχιζόμενος εκμαυλισμός της καλντέρας και του νησιου από πάσης φύσεως εκτρώματα  για ιδιωτικό όφελος ( π.χ. νέος δρόμος στο νότιο Ακρωτήρι  , ξενοδοχεία στην καλντέρα.....) η μη σωστή αξιοποίηση της θηραικής γης αλλά και η μη σωστή ανταπόδοση ωφελειών στους καλλιεργητές του νησιου, η κλειστή αρχαιολογική ανασκαφή του Ακρωτηρίου , είναι κάποια από τα παράπλευρα θέματα της ανάδειξης της Σαντορίνης σε πρώτο παγκόσμιου ενδιαφέροντος προορισμό. 
Από την άλλη πλευρά , τα πολύ γνωστά και ιδιαίτερης φήμης θηραϊκά προϊόντα ( τοματάκι άνυδρο, φάβα, άσπρη μελιτζάνα, κρασί, κάπαρη κ.ο.κ) , η ιστορία του νησιού , οι ζώντες κάτοικοι που συμμετείχαν σε μεγάλα κοινωνικά - ιστορικά θέματα του νησιού , ( υπάλληλοι σε τοματοβιομηχανίες, υπάλληλοι στα ορυχεία, όσοι έζησαν σεισμό του 56 και β παγκόσμιο πόλεμο κ.ο.κ), ο γεωλογικός πλούτος του νησιού,   είναι μερικά από τα θέματα τα οποία θα έπρεπε να αξιοποιηθουν κατάλληλα και πολύ έτσι ώστε το νησί της Σαντορίνης να μπορεί ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΑ να αναδειχθεί σε μνημείο  παγκοσμίου ενδιαφέροντος όχι μόνο από πλευράς τουριστικής αλλά από πλευρας ερευνητικής, ιστορικής κ.ο.κ. 
Αλήθεια όμως όταν βλέπω ότι μας νοιάζει η διάκριση από ένα περιοδικό , ή η βράβευση μιας κοπελιάς από την Αμερική, προσωπικά για καθαρά τουριστικό σκοπό 2 μηνών, εκνευρίζομαι γιατί βλέπω ότι χάνουμε μέρα με τη μέρα αυτά τα οποία μας παρέδωσαν για να τα διατηρήσουμε….και να τα μεταλαμπαδεύσουμε σωστά…..


Κυριακή 10 Ιουλίου 2011

Ραδιοφωνικό Αφιέρωμα στο Σεισμό του 1956

Αλήθεια τι σχόλια να κάνει κανείς για ένα μεγάλο ραδιοφωνικό αφιέρωμα στο σεισμό του 1956 στη Σαντορίνη; Ήταν 9 Ιουλίου 1956, ξημερώματα δυο μεγάλοι σεισμοί της τάξεως των 7.2 και 7.5 ρίχτερ συγκλονίζουν το νησί της Σαντορίνης. Δημιουργούν το περίφημο τσουνάμι του Αιγαίου και αλλάζουν τις ζωές όλων των κατοίκων αλλά και του νησιού στο λεπτό... Οι εικόνες αυτές μένουν όμως χαραγμένες στο νου των ανθρώπων που τις έζησαν. Οι εικόνες αυτές "εμφανίζονται" και πάλι κάθε που πλησιάζει ο μεγάλος σεισμός της "αλλαγής". Οι άνθρωποι ακόμα πονάνε...συγκινούνται... Σαν να γινε ο σεισμός μια μέρα  πριν... όχι πάνω από μισό αιώνα...!
Κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας της εκπομπής μερικά βασικά συμπεράσματα προέκυψαν:
·  Οι άνθρωποι αυτοί, πονάνε.... νοιώθουν ακόμα τις ώρες εκείνες! Όλοι εύχονται μη και κακό και ξαναγίνει κάτι τέτοιο... Δεν είχαν νοιώσει ποτέ σεισμό ! τα μάτια των αγαθών ανθρώπων το βλεπαν σαν  παιχνίδι από τη μία και το νοιώθανε κάθε στιγμή από την άλλη ...
·  Έχουμε ένα θησαυρό ανεκμετάλλευτο και δεν είναι άλλος από τους ζωντανούς μας κατοίκους... Από την προφορική ιστορία του νησιου ....! Όλοι μας οφείλουμε να την αξιοποιησουμε... Ξεκινούσαν οι κουβέντες από το σεισμό και κατέληγαν σε μια άλλη Σαντορίνη .... Αγνή.... Διαφορετική !!
·  Δύο στοιχεία τα οποία δεν τα ήξερα καν: Ποίημα - Τραγούδι με παραλλαγές για το σεισμό της Σαντορίνης, καθώς και τη θεατρική παράσταση που  παιζόταν λίγες ώρες νωρίτερα από το σεισμό με τους Ντίνο Ηλιόπουλο, Νίκο Ρίζο, Μαρία Καλουτά..... 
·  Κάθε χωριό μας μετέφερε διαφορετικές εικόνες τοπικής ιστορίας και όλοι μαζί κάτι διαφορετικό : Η σχέση της πίστης , η σχέση της οικογένειας, η σχέση της φιλίας και της Κοινοκτημοσύνης βασικά σημεία των αφηγήσεων....
·  Συμμετέχοντες ( ηχητικά ή και αφηγήσεις): Κωνσταντίνος Νικολάκης ( Αστυπάλαια),  Βάλσαμος Πιτσικάλης - Καδιώ Σιγάλα ( Οία - Θηρασιά), Αναστάσιος Καφούρος - Αρτέμης Μυτιληναίος - Τζώρτζης Καφούρος ( ημεροβίγλι) , Γιώργος και Μάρκος Ρενιέρης ( Βουρβούλος), Μανώλης Λιγνός- Χριστόφορος Ασιμής ( Φηρά), Κατίνα Γιάννακα ( Καρτεράδος), Χρυσόστομος Πετίνης ( τσουνάμι ) Ειρήνη Κωχ - Άννα Σιγάλα, Πρέκας Ιάκωβος - Ηλίας Μαίνας ( Καμάρι) , Θεώνη Φύτρου - Γιώργης Καταβάτης ( Πύργος), Αργυρούλα Παπανδρεοπούλου (Μεγαλοχώρι), Αρτέμης Αρβανίτης - Μαρία ΜπάΙκα, Νικόλαος ο Τρομάρας ( Ακρωτήρι) και Μπάμπης Ζαμπέλης  - Φίλιππας Κατσίπης ( Εμπορείο) αλλά και η Λέκτωρ Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ.Εύη Νομικού 
·  Παραπλευρές αφηγήσεις υποστηρικτικού υλικού: Μαρία Σιγάλα ( Εμπορείο), κ. Γιώργος Καμπιά - Ακρωτήρι, κ.Στέλλα Δαμασκηνού - αλησμόνητος παπαΛευτέρης Λειβαδάρος ( Μεγαλοχώρι), Ειρήνη Πελέκη (Καμάρι), Βαγγέλης και Ευαγγελία Κανακάρη (Κοντοχώρι), Αντώνης Καραμολέγκος ( Πύργος), Μαρίδι Σιγάλα ( Εμπορείο) . Προσωπικά τους ευχαριστώ διπλά! 
·  Οφείλω δε να ζητήσω συγγνώμη από εκείνους τους Φίλους που δεν πρόλαβα να "αξιοποιησω" τη βοήθεια τους... Ξέρουν εκείνοι...
·  Χωρίς τη συμπαράσταση των : Στέλιου Κανακάρη, Νίτσας Κόρακα, Νίκου Μπάικα, Νίκης Τσέκου, Εύης Νομικού, Αντώνη Καραμολέγκου, Ανάργυρου ( Καμπιά -Ακρωτήρι) Μανώλη Ορφανού   καθώς και της Αρτεμίας Αργυρού με την οποία συνταξιδεύαμε σε 8 ωρα προετοιμασίας κάθε μέρα, το αφιέρωμα αυτό δεν θα έβγαινε στον αερα...Το Ευχαριστώ ειναι το λιγότερο ..     
Η εκπομπή ακολουθεί.... Σίγουρα θα έρθουν και άλλα και άλλα  Αφιερώματα για το νησί... Γιατί εμείς συνεχίζουμε να αρμενίζουμε διαφορετικά.....




Ανασκαφές του Χίλλερ ή Ποιός ήταν τελικά ο Αβέρωφ της Σαντορίνης

Αι ανασκαφαί του κ. Χίλλερ.-Επιγραφαί αρχαιόταται.-Άλλα ευρήματα.  Ο εν Θήρα ιδιαίτερος ημών ανταποκριτής και διευθυντής της εκεί εκδιδομέ...