Σάββατο 23 Ιουλίου 2011

Χωροταξικός Σχεδιασμός Νήσων Θήρας και Θηρασίας Προτάσεις από το 2004 του Πανεπιστημίου του Σινσινάττι



 Το 2004 και για 2 χρονιές περίπου μέλη της ομάδας Αειφόρου Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου του Σινσινάττι βρέθηκαν στη Σαντορίνη  για να ερευνήσουν, προτείνουν βελτιώσεις και σχεδιάσουν ένα χωροταξικό σχεδιασμό των νησιών της Σαντορίνης.
 Προσωπικά απλά θα αντιγράψω τα θέματά τους ελπίζοντας ότι θα αρχίσει μια συζητηση τι μπορούμε να αλλάξουμε, τι δεν αλλάξαμε και τι βελτίωθηκε…. Αφήνω τα συμπεράσματα σε εσάς:
1.      Η οικονομία της Σαντορίνης έχει μόνο έναν κυρίαρχο εξαγωγικό τομέα – τον τουρισμό
2.      Η παρούσα μορφή της οικονομίας έρχεται σε αντίθεση με την ποικιλία που παρουσίαζε η παλαιά παραδοσιακή οικονομία της Σαντορίνης
3.      Ο τομέας του τουρισμού καθορίζει σχεδον αποκλειστικά τις οικονομικές και κοινωνικές δραστηριότητες στο νησί.
4.      Ταυτόχρονα στους άλλους τομείς δεν δίνονται κίνητρα για εξαγωγές ώστε να παίξουν σημαντικό ρόλο. Στον τομέα της γεωργίας δίνονται λίγα κίνητρα στους αγρότες για να συνεχίσουν να καλλιεργούν τη γη τους.
5.      Ακόμα και αν η στήριξη ενισχυθεί το επίπεδο της αγροτικής παραγωγής δεν είναι επαρκές ώστε να δημιουργήσει μεγαλύτερης κλίμακας εξαγωγές αγροτικών προιόντων εκτός του νησιού .
6.      Ενώ υπάρχει πληθώρα τουριστικών εγκαταστάσεων, δεν ικανοποιεί τις σημερινές απαιτήσεις των επισκεπτών.
7.      Η Σαντορίνη οφείλει ένα μεγάλο μέρος του τουρισμού της στην αίγλη της καλντέρας, και όχι σε άλλα σημεία ενδιαφέροντος, ή στην ποιότητα των υπηρεσιών, στη διαφήμιση ή στο ανταγωνιστικό της κόστος.
8.      Οι πολιτιστικοί πόροι στο νησί συμπεριλαμβανομένου του τοπίου, των κτηρίων των οικισμών, των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων στερούνται κατάλληλων προγραμμάτων συντήρησης και διαχείρισης.
9.      Η πρόσβαση στους πολιτιστικούς προορισμούς είναι άνιση . ( ανεπαρκής σήμανση, έλλειψη πεζοδρομιών κ.ο.κ)
10.  Η αισθητική εμφάνιση του νησιού και ιδιαίτερα οι πρώτες εντυπώσεις που δημιουργεί γύρω από τα σημεία εισόδου δεν δίνουν την εντύπωση προορισμού υψηλής ποιότητας.
11.  Ο τουρισμός με τα κρουαζιερόπλοια έχει φορτίσει με υπερβολική ζήτηση της υπάρχουσες υποδομές του νησιού ενώ παρέχει περιορισμένα έσοδα στο υπάρχον τουριστικό σύστημα.
12.  Η ελλιπής διαχείριση των ακτών και η απερίσκεπτη καταπάτηση των παραλιών μειώνει την ποιότητα και την αίγλη τους .
13.  Η έλλειψη οργανωμένης μαρίνας στη Σαντορίνη περιορίζει την άφιξη ιδιωτικών σκαφών και ιστιοφόρων και εμποδίζει την ανάπτυξη ενός εναλλακτικού υψηλού επιπέδου τουρισμού.
14.  Η έλλειψη εκπαιδευμένου προσωπικού συνεπάγεται χαμηλή ποιότητα τουριστικών υπηρεσιών .
15.  Το λιμάνι του Αθηνιού είναι ανεπαρκές και ανασφαλές για το μέγεθος των αφίξεων  τα σημαντικά πλεονεκτήματα που προσφέρει στον επισκέπτη εξ αιτίας της θέσεως του στην καλντέρα δεν έχουν αξιοποιηθεί ικανοποιητικά.
16.  Η έλλειψη εμπορικού λιμανιού εμποδίζει την εισαγωγή κατασκευαστικών υλικών που θα αντικαθιστούσαν τα υλικά που τώρα εξορύσσονται στα νταμάρια. Με ένα τέτοιο λιμάνι τα νταμάρια θα μπορούσαν να χαν κλείσει .
17.  Ο σχεδιασμός του οδικού δικτύου προκαλεί συμφόρηση και αυξάνει τις πιθανότητες ατυχημάτων σε πολλά σημεία.
18.   Το κυκλοφοριακό σύστημα του νησιού  έχει ελλιπή σήμανση  με αποτέλεσμα να είναι δύσκολη και επικίνδυνη η οδήγηση ή το περπάτημα κατά μήκος των δρόμων
19.  Το σύστημα στάθμευσης είναι ανεπαρκώς οργανωμένο , καθώς σε πολλές κοινότητες δεν υπάρχουν τέτοιοι χώροι .
20.  Δεν υφίσταται ασφαλές δίκτυο πεζοδρόμων εντός και εκτός των οικισμών του νησιού με εξαίρεση τις εξολοκλήρου πεζοδρομημένες περιοχές των παραδοσιακών οικισμών.
21.  Οι δημόσιες συγκοινωνίες δεν λειτουργούν ώστε να παρέχουν τις βέλτιστες υπηρεσίες στους κατοίκους και τους επισκέπτες του νησιού .
22.  Το νερό στο Δήμο Θήρας ( αναφέρεται στον πρώην Δήμο Θήρας) δεν πληροί τις προδιαγραφές ποιότητας νερού της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
23.  Το 40% των κτηρίων του νησιού δεν εξυπηρετούνται από τη δημόσια υπηρεσία ύδρευσης
24.  Το υπάρχον δίκτυο αποχέτευσης δεν φτάνει σε όλες τις περιοχές των οικισμών . η ποιότητα κατασκευής αυτού του δικτύου δεν είναι ομοιόμορφη .
25.  Δεν έχουν γίνει προσπαθειες εισαγωγής και αξιοποίησης εναλλακτικών καθαρών πηγών ενέργειας
26.  Η ποιότητα των υποδομών εκπαίδευσης δεν είναι επαρκής ώστε να ανταποκριθεί στις αυξημένες μελλοντικές απαιτήσεις του νησιού .
27.  Η περιορισμένη δυνατότητα παροχής υπηρεσιών  υγείας καθιστά αναγκαία την εξασφάλιση αξιόπιστου συστήματος μεταφοράς επειγόντων περιστατικών απ όλες τις καιρικές συνθήκες
28.  Η έλλειψη κανονισμών χωροθέτησης για οχλούσες χρήσεις έχει ως αποτέλεσμα τη διασπορά των βιοτεχνικών δραστηριοτήτων και την ανάμειξη τους με οικιστικές και τουριστικές χρήσεις.
29.  Η προσταστία σηματικών ή και μοναδικών φυσικών περιοχών είναι από περιορισμένη έως ανύπαρκτη. Δύο είναι οι περιοχές  προστασίας που έχουν προταθεί για ένταξη στο πρόγραμμα Νatura 2000. Μία από αυτές τις περιοχές συνορεύει με ενεργό λατομείο το οποίο θα έπρεπε να κλείσει. ( Αναφέρεται στις ήδη ενταγμένες στο πρόγραμμα natura –Ηφαίστειο και Βουνό Προφήτη Ηλία)
30.  Με τον μη ολοκληρωμένο σχεδιασμό των παράκτιων περιοχών, λαμβάνουν χώρα τμηματικές παρεμβάσεις κατά μήκος των ακτών που δημιουργούν περιβαλλοντικά καιάλλα προβλήματα.
31.  Το υφιστάμενο τριζωνικό σύστημα διαχείρισης της γης είναι ανεπαρκές για να περιορίσει την αυθαίρετη και ανεξέλεγκτη δόμηση.
32.  Η διαδικασία της προετοιμασίας και έγκρισης σχεδίων επέκτασης της πόλης είναι περίπλοκη, επίπονη και απαιτεί πολύ χρόνο
33.  Η εφαρμογή του οικοδομικού κανονισμού  δεν είναι αποτελεσματική εξαιτίας της περιορισμένης διαδικασίας ελέγχου, των ανεπαρκών επιθεωρήσεων στα κτήρια, και την έλλειψη επιπτώσεων που έχουν ως αποτέλεσμα την κατασκευή πολλών κτηρίων μη συμμορφούμενων με τους κανονισμούς.
34.  Δεν υπάρχει ολοκληρωμένη προσέγγιση στη διαχείριση του νερού και αυτό οδηγεί σε απώλεια νερού από εναλλακτικές πηγές όπως το νερό της βροχής, το θαλασσινό νερό και το νερό που προέρχεται από τους βιολογικούς καθαρισμούς.
35.  Η τρέχουσα μορφή της οικοδομικής δραστηριότητας αλλάζει τη συνοχή των ιστορικών οικιστικών τύπων.
36.  Η έλλειψη μοντέρνων εξυπηρετήσεων μέσα στους παραδοσιακούς οικισμούς ωθεί τους κατοίκους να μετοικίσουν σε προαστιακού χαρακτήρα σπίτια έξω από τους οικισμούς.
37.  Οι σύγχρονες πρακτικές οικοδομής δημιουργούν ακαλαίσθητες και διασκορπισμένες μορφές δόμησης.

Ας αναλογιστούμε τι έλεγε η ομάδα το 2004 , τι συμβαίνει σήμερα τι έχει βελτιωθεί ……. Και θα επανέλθουμε με κάποια επιπλέον σχόλια και για τις αναφορές αυτές…

Τετάρτη 20 Ιουλίου 2011

Καμπάνες από την Ιερά Μονή Προφήτη Ηλία Θήρας

Κατά τη διάρκεια του πάνσεπτου εσπερινού για την εορτή του Προφήτη Ηλία, μοναχοί και λαικοί σημαίνουν τις καμπάνες στην φερώνυμο μονή του νησιού, ενώ εισέρχονται οι Μητροπολίτες Θήρας Επιφάνειος, Νέας Σμύρνης Συμεών, Σύρου Τήνου κ.α. Δωρόθεος, Παροναξίας Καλλίνικος,  Καθηγούμενος της Μονής π. Δαμασκηνός Γαβαλάς, και πλήθος ιερέων και λαικών . Φέτος ( 2011) , η Μονή συμπλήρωσε τριακόσια χρόνια παρουσίας στο νησί .

Δευτέρα 18 Ιουλίου 2011

Απόσπασμα από το Ημερολόγιο του Thevenot για τη Σαντορίνη

Την ίδια εποχή ο νεαρός Thevenot σε ηλικία μόλις 20 ετών άρχιζε τα ταξίδια του στην Ανατολή. Αφιέρωσε στην Ελλάδα σαρανταοκτώσελίδες του οδοιπορικού του που εκδόθηκε στο Παρίσι το 1665.  Τα δύο αυτά κείμενα αναφέρονται σε μία εποχή που ολόκληρο το Αιγαίο ζούσε στον αστερισμό του βενετουρκικού πολέμου για την Κρήτη . η ταυτόχρονη παρουσία των δύο στόλων στο Αιγαίο επέφερε πολλά δεινά στους πληθυσμούς των νησιών, που μερικά όπως η Σαντορίνη , ανακαταλήφθηκαν προσωρινά από το βενετικό στόλο . στην προσπάθεια του να δημιουργήσει βάσεις για την τροφοδοσία των πληρωμάτων του και για αντιπερισπασμό στον τουρικό στόλο .
Ο νεαρός Thevenot κάνονταν τη διαδρομή από το καστέλι του Σκάρου  όπου ζούσαν παλαιότερα οι καθολικοί άρχοντες του νησιού, στο καστέλι του Πύργου, κάποια από τις εποχές που το αμπέλι πρασινίζει την άνυδρη γη της μας άφησε μια λιτή αλλά πολύ χαρακτηριστική περιγραφή της πανοραμικής θέας του σαντορινιού αμπελώνα και όχι μόνο : « Για να πας από τον Σκάρο στον Πύργο πρέπει να ανέβεις με πολύ κόπο  ένα βουνό, από το οποίο βλέπεις όλο το νησί και την πειδιάδα καλλιεργημένη και φυτεμένη με αμπέλια, αλλά με λίγα δένδρα, εκτός αν είναι συκιές ή λευκές μουριές». « Οι Σαντορινιοί ζουν με μεγάλη λιτότητα. Το ψωμί τους είναι μισό σταρένιο, μισό κριθαρένιο, μαύρο σαν πίσσα και τόσο σκληρό που δεν τρώγεται. Ανάβουν το φούρνο δυο φορές μόνο το χρόνο. Ψήνουν τα ψωμιά τους και τα μεταφέρουν  στα σπίτια με ευλάβεια. Το κρέας είναι ανύπαρκτο, μονάχα φάβα, αυγά και παξιμάδι. Φρούτα δεν υπάρχουν. Το καλοκαίρι όμως έχουν σταφύλια. Από τα αμπέλια βγάζουν αρκετό κρασί για ντόπια χρήση, αλλά και για να φορτώνουν καράβια που πιάνουν μερικές φορές στο νησί . Αν δεν βρέξει, οι άνθρωποι θα πεθάνουν από τη δίψα ή θα πιουν νερό γλυφό ή μισοαρμυρό, που βγαίνει από κάποια πηγάδια κοντά στη θάλασσα…»
Ο Σαντορίνη της Σαντορίνης
Ιδρυμα Φάνη Μπουτάρη  

Santorini

μέσα σ ένα λεπτό ...τα λέει όλα

Αποχαιρετώντας το ηφαίστειο ....


Αποχαιρετώντας το ηφαίστειο .... from thiraios on Vimeo.

Ανασκαφές του Χίλλερ ή Ποιός ήταν τελικά ο Αβέρωφ της Σαντορίνης

Αι ανασκαφαί του κ. Χίλλερ.-Επιγραφαί αρχαιόταται.-Άλλα ευρήματα.  Ο εν Θήρα ιδιαίτερος ημών ανταποκριτής και διευθυντής της εκεί εκδιδομέ...