Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2011

Τ Αη Γιάννη τ Ελεήμονα....


Το γραφικό ξωκλήσι του Αγίου Ιωάννη του Ελεήμονα είναι καρφωμένο στα σπλάχνα της θηραϊκής γης και ανήκε στους λεπρούς της Σαντορίνης (κλικ εδώ), βρίσκεται στη κανλτέρα, νότια των Φηρών και στη περιοχή των παλιών ορυχίων (μπαλάδες).
Φέρει μέχρι σήμερα δυο χωρίσματα με εσωτερική επικοινωνία με κιγκλίδωμα. 
Την ημέρα της γιορτής του Αγίου όλος ο κόσμος πήγαινε να συνεορτάσει με τους λεπρούς και κατά το συνήθειο του νησιού για πανηγύρια, οι γυναίκες έφερναν γλυκά και κουλουράκια για τους λεπρούς, έθιμο που επιβίωνε μέχρι που έκλεισε το λεπροκομείο. 

Όπως διαβάζουμε στην εφημερίδα «Σαντορίνη» του 1897 «εν τω ναίσκω συνήλθεν κόσμος φιλεόρτων και ούτω εόρτασαν και οι λεπροί μιαν ημέραν μετά του κόσμου, μεθ’ ου έχουν συνάψει διαζύγιον»
Στη λαική μνήμη διασώζεται η αξιοθαύμαστη συμπεριφορά του ιερέα Βελώνια. Όπως γράφεται στις τοπικές εφημερίδες «το εν τω ιερώ ποτηριω υπόλοιπον μετά την κοινωνιά των λεπρών, ο αείμνηστος Οικονόμος Βελώνιας εξερχόμενος του Βήματος του ναού πανηγυρικώς εξεκένωνε τούτο εις το στόμα του» 


Οικονόμος Νεόφυτος  Βελώνιας. Εφημέριος της Μητρόπολης, οπότε το ξωκκλήσι του Λεπροκομείου ήτανε της δικαιοδοσίας του. 
Πήγαινε και τους λειτουργούσε στο εκκλησάκι τους, που είχε ένα διαχωριστικό κιγκλίδωμα για να μην ανακατεύονται  οι λεπροί άρρωστοι με τους υγιείς. 

Τους παρηγορούσε, τους ρωτούσε για τις ανάγκες τους. Και το καταπληκτικό ήτανε  όπως προαναφέραμε ότι, ύστερα από τη μετάληψη των λεπρών, κατέλυε μπροστά στο εκκλησίασμα την Αγία Κοινωνία από το Δισκοπότηρο, από το οποίο είχε μεταλάβει τους λεπρούς, για να δείξει τη βαθύτατη πίστη του.




Βραβείο στο Δημ. Σχολείο Εμπορείου

Mε αφορμή την παγκόσμια ημέρα διατροφής στις 16-10-2011 σας ανακοινώνουμε με μεγάλη χαρά τα αποτελέσματα του μαθητικού διαγωνισμού "Σχολικά Μαγειρέματα".
Ολοκληρώθηκε με επιτυχία ο πανελλήνιος μαθητικός διαγωνισμός "Σχολικά Μαγειρέματα". Τα παιδιά και οι εκπαιδευτικοί τους συμμετείχαν με ιδιαίτερο κέφι, φαντασία και ευρηματικότητα. Η επιτροπή αξιολόγησης, αποτελούμενη από τον κ. Ηλία Μαμαλάκη, την κ. Ντίνα Νικολάου, τον κ. Δημήτρη Ποταμιάνο, την κ. Λιάνα Δενεζάκη, την κ. Έφη Φουσέκη και τον κ. Χάρη Κανδηλώρο, μελέτησε και αξιολόγησε τα έργα των παιδιών με πραγματική φροντίδα και ευαισθησία. Οι συμμετοχές ήταν από όλη την Ελλάδα και η επιλογή δύσκολη. Τα έργα που αναδείχτηκαν πληρούν απόλυτα τα κριτήρια που τέθηκαν, φανερώνουν την δημιουργικότητα των μαθητών και ξεδιπλώνουν την μαγεία του Ελληνικού Διατροφικού Πολιτισμού.
 
Όλη η εργασία των παιδιών ήταν ένα φανταστικό ‘ταξίδι’ καθώς ασχολήθηκαν με το τόπο τους και τα προϊόντα του που τόσο αγαπούν! Οι ‘αποσκευές’ τους ήταν η όρεξη για δράση, έρευνα και δημιουργικότητα! ‘Προορισμός’ τους η γνώση, οι κοινές εμπειρίες και απολαυστικές γεύσης από τα χεράκια τους!
Από πλευράς Σαντορίνης και στην Κατηγορία Συνταγές βραβεύθηκε το Δημοτικό Σχολείο Εμπορείου


Σχολείο           Δημοτικό Σχολείο Εμπορείου Θήρας
Εκπαιδευτικοί Σιγαλα Θεώνη, Βαθης Σωτήρης
Μαθητές          Αρβανιτέλλης Ιγνάτιος Αρβανίτης Μάρκος Αχμετάι Αγγέλα Βάλβη Αικατερίνη Βάλβης Μιχάλης Βάλβης Παναγιώτης Βίγλης Ραφαήλ-Λεούσης Βράπι Ντιαμαν Γιώτης Παναγιώτης Δανέζη Κυριακή Δεναξά Σταυρούλα Δεναξάς Ιωάννης Δρόσος Ευάγγελος Δρόσος Χρυσοβαλάντης Δρόσου Ευσταθία Δρόσου Ζωή Δρόσου Μαρία Στεφάνοφ Χαράλαμπος Τανεφ Ηλίας

Τη Σαντορινιά Επιλογή μπορείτε να την δείτε εδώ


Δύο όψεις του ηφαιστείου







υ.γ. ξαφνικά τον τελευταίο καιρό όλο και περισσότεροι θυμούνται την κακώς λεγόμενη μινωική έκρηξη .....

Ο «Πειραιώτης» Άγιος Νείλος…. στην Φοινικιά της Οίας


Ο Άγιος Νείλος ο Μυροβλήτης  καταγόταν από τον Άγιο Πέτρο Κυνουρίας και έζησε κατά το πρώτο ήμισυ του 17ου αιώνα μ.Χ.  Από νεαρή ηλικία τον πήρε κοντά του ο θειος του ιερομόναχος Μακάριος στην  ιερά μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου («Παναγία του Μαλεβή») όπου και αφού εκπαιδεύθηκε, χειροτονήθηκε διάκονος. Εν συνεχεία μαζί με το θείο του πήγαν στο Άγιο Όρος, όπου αφού για λίγο χρόνο ασκήτεψαν στο σπήλαιο που είχε ασκητέψει ο Όσιος Πέτρος ο Αθωνίτης μετέβησαν σε έρημη έκταση κοντά στη Λαύρα του Οσίου Αθανασίου, έκτισαν ναό προς τιμή της Υπαπαντής και παρέμειναν εκεί ασκητεύοντας.  Αργότερα ο Όσιος Νείλος, κατέφυγε σε σπηλιά που βρισκόταν σε πολύ απόκρημνο βράχο, όπου αφού ανήγειρε μικρό ναό, παρέμεινε ασκούμενος για όλη την υπόλοιπη ζωή του. Πέθανε στις 12 Νοεμβρίου του 1651 μ.Χ. και ενταφιάσθηκε κοντά στη σπηλιά του. Μετά την ταφή του, άρχισε να αναβλύζει από τον τάφο του μύρο, που ως εκ θαύματος παρείχε ίαση σε όσους ασθενείς κατέφευγαν εκεί με πίστη. Αργότερα, λόγω εδαφικών μεταβολών, ο τάφος του εξαφανίσθηκε και παρέμεινε άγνωστος για πολλά χρόνια. Το 1815 μ.Χ., ο Άγιος παρουσιάσθηκε σε μοναχό που ονομαζόταν Αιχμάλωτος και τον πρόσταξε να κάνει προσιτή τον οδό προς τη σπηλιά του, για να μεταβαίνουν οι μοναχοί να προσκυνούν και να λειτουργούν το ναό που είχε ιδρύσει. Κατά την εκσκαφή των θεμελίων του ναού, βρέθηκε και ο χαμένος μέχρι τότε τάφος του και τα λείψανά του ανέδιδαν έντονη ευωδιά μύρου για αυτό και ονομάστηκε και Μυροβλήτης.

Στην Σαντορίνη, εικόνα του Αγίου Νείλου βρίσκεται στην εκκλησία του Ευαγγελισμού στην Φοινικιά της Οίας  αλλά και στον καθεδρικό ναό  της Οίας την  Παναγία Πλατσανή (Ακάθιστος Ύμνος) ως αγιογραφία στο γυναικωνίτη.
Οι Οιάτες ευλάβονται τον Άγιο Νείλο λόγω….του Πειραιά!
Ως γνωστόν ο Άγιος Νείλος είναι μια από τις μεγαλύτερες  ενορίες του Πειραιά. Βρίσκεται στην Πειραϊκή Χερσόνησο, στο όριο των συνοικιών Χατζηκυριακείου – Καλλιπόλεως, στην οδό Γεωργίου Θεοτόκη, περιοχή όπου κατοικεί ένας πολύ μεγάλος αριθμός Οιατών. Μάλιστα τη γειτονιά γύρω από την εκκλησία του Αγίου Νείλου, οι Οιάτες του Πειραιά τα παλιά χρόνια την αποκαλούσαν χαριτολογώντας «τα σαντορινέικα…»  γιατί στην οδό Αντωνίου Θεοχάρη ακριβώς πίσω από την εκκλησία του Αγίου Νείλου υπήρχαν επιχειρήσεις Οιατών όπως καφενεία, καταστήματα, ορισμένα από τα οποία υπάρχουν ακόμη και σήμερα.  Ο Άγιος Νείλος ήταν και είναι η ενορία πολλών Οιατών του Πειραιά και μάλιστα αρκετοί Οιάτες υπήρξαν κατά καιρούς επίτροποι στην εκκλησία. 

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να δείτε και εδώ: http://kallistorwntas.blogspot.com/2011/06/blog-post_28.html

Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2011

"Η μεγάλη Μινωική Έκρηξη και το Τσουνάμι της Θήρας"

Πριν από λίγες ημέρες η Εταιρεία Μελέτης Αρχαίας Ελληνικής Μυθολογίας διοργάνωσε μια ιδιαίτερη Ομιλία του Δρ. Γεράσιμου Παπαδόπουλου με θέμα : «Η Μεγάλη Μινωική Έκρηξη και το Τσουνάμι της Θήρας: Γεωλογικές, Αρχαιολογικές, Υδροδυναμικές και Μυθολογικές Μαρτυρίες» 




Ανασκαφές του Χίλλερ ή Ποιός ήταν τελικά ο Αβέρωφ της Σαντορίνης

Αι ανασκαφαί του κ. Χίλλερ.-Επιγραφαί αρχαιόταται.-Άλλα ευρήματα.  Ο εν Θήρα ιδιαίτερος ημών ανταποκριτής και διευθυντής της εκεί εκδιδομέ...