Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2011

Κάπου στη Σαντορίνη....

Αλήθεια μήπως ξέρετε που είναι? Νέος Φίλος στην παρέα μας ξεκινάει το ταξίδι του με 3-4 φωτογραφικές αποτυπώσεις.....Μπας και ξέρετε από που είναι?







Καλως όρισες Θ.Γ.! έχουμε να πουμε και να κάνουμε πολλά! 


Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2011

Της Παναγιάς του Λαγκαδιού στην Αγριλιά της Θηρασιάς

Η εκκλησιά των Εισοδίων της Παναγίας, ή Παναγιά του Λαγκαδιού, βρίσκεται στην είσοδο του εγκαταλελειμμένου χωριού της Αγριλιάς, στο νοτιοδυτικό μέρος του νησιού της Θηρασιάς. Φωτογραφίες: Σπύρος Βαρβαρήγος




 Χτισμένη το 1887 μ.Χ., ξεχωρίζει για τον ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό και διακοσμητικό της πλούτο. Είναι πολύ ψηλή, σε αντίθεση με τις εκκλησιές των Κυκλάδων. Έχει τρεις εισόδους και στην κεντρική, σε μαρμάρινη πλάκα αναγράφεται το όνομα της εκκλησίας. Ο τρούλος στηρίζεται σε τέσσερις κολώνες, στις βάσεις των οποίων βρίσκονται γελαστοί άγγελοι. Ψηλά, κοντά στον τρούλο, τέσσερις δικέφαλοι αετοί βρίσκονται ανάμεσα στα παράθυρα. Στο κέντρο του ναού κρέμεται ένας ρώσικος πολυέλαιος, τάμα ενός ναυτικού που η Παναγία τον έσωσε.
http://www.saint.gr/3444/saint.aspx

Οι καμπανάδες και η ξεβάρεση !

 

Αλήθεια τι να πρωτοπει κανείς για τους καμπανάδες της Σαντορίνης; Είναι κομμάτι και μέρος της ιστορίας μας… Κάθε Σαντορινιός σίγουρα θα ξέρει  τους ήχους των εκκλησιών του και θα χαζεύει τους άλλους καμπανάδες των άλλων χωριών
Κάθε καμπάνα των εκκλησίων θα σε γυρίζει στην αντίστοιχη «πανήγυρη». Κάθε φορά που θα σημαίνει για π.χ. θα τρέχει ο λογισμός σου σε ένα αστείο περιστατικό ή στην Περιφορά της Εικόνας ή στην οικογένεια που προσφέρει την «πανήγυρη».
Στα χωριά που έχουν ακόμα καμπανάδες και δεν έχουν εξελιχθεί σε ηλεκτρικές, ενδυναμώνεται η πίστη, σταματάς τις δουλειές σου μόνο και μόνο για να ξεβαρεθείς… Τσαντίζεσαι όταν δεν ακούς να τις σημαίνουν καλά ….. !Γαληνεύεις, συγκινείσαι όταν τις ακους χαρμόσυνα και δυνατά.
Πόσο δε μάλλον στους περίφημους « τόκους», αφού πρώτα συγχωρέσεις όποιος και αν είναι ο κεκοιμήμενος….. αμέσως μετά φυσικά θα μπεις στη διαδικασία να  μάθεις περισσότερα…..
Η ηχώ της καμπάνας στη Σαντορίνη, είναι ένα γιατρικό. Μια ολόκληρη διαδικασία γεμάτη εικόνες, ήχους. Ξεφεύγει από την έννοια της Πίστης.
Ένα τέτοιο γιατρικό έλαβα πριν λίγο. Ένα τηλέφωνο που συνεχίζεται χρόνια σε μεγάλες γιορτές του χωριού και το συνεχίζω και εγώ με τη σειρά μου. Ενας φίλος με πήρε τηλέφωνο την ώρα που χτύπαγαν οι καμπάνες της Παναγιάς σ ένα από τα χωριά που γιορτάζουν σήμερα…. Δεν ήθελα τπτ άλλο… Ταξίδεψα με τον ήχο μέχρι τον Αθηνιό, ανέβηκα τις καραβολάδες και πήγα και προσκύνησα τα άγια χώματα του Νησιού με τον ήχο αυτό…. Το χαμε συνηθίσει να μας το κάνουν, στο σπίτι αυτό το τηλέφωνο όταν είμαστε Αθήνα και έτσι το κάνουμε όταν είμαστε στο χωριό,
Η καμπάνα είναι το  ταξίδι μας  για εμάς τους μη μόνιμους….. Ένα ταξίδι που μας δίνει δύναμη για να συνεχίσουμε.
Ξέρετε πόσο ωραίο θα τανε σε κάθε χωριό να συνεχίζουν τον μαγικό ήχο των καμπανάδων….. Η να μπορούσαμε να μάθουμε την ίστορία της προέλευσης των καμπάνων στο νησί ? Από ποιο ταξίδι άραγε να ναι η μία; Από ποιο τάμα η άλλη;

Ευλογημένη μέρα η σημερινή ( 21/11/2011) και για το νησί μας. Και του χρόνου!!!


















Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2011

Δημιουργία θαλασσίου καταφυγίου στη Σαντορίνη

Αναρτώντας ειδήσεις πολλές φορές με τις υποσημειώσεις μου προσπαθώ άμεσα ή έμμεσα να τις σχολιάσω, όταν πρέπει . Αυτή τη φορά όμως ο σχολιασμός οφείλει να προηγηθεί .. Στο άρθρο της καθημερίνης που ακολουθεί γίνεται αναφορά για δημιουργία θαλασσίου καταφύγιου στη Σαντορίνη... Αναρωτιέμαι τελικά μήπως παρα είναι λατρείς του περιβάλλοντος αυτοί που πρότειναν τη δημιουργία θαλασσίου καταφύγιου στη Σαντορίνη: Μήπως θα πρέπει οι Αρμόδιοι Υπουργοί ( ίσως Αναπληρωτής Περιβάλλοντος και Υφ.Ναυτιλίας ή όποιος άλλος ) να αναλογιστούν τί μπορεί να κρύβεται πίσω από την κίνηση αυτή ; Αλήθεια Γιατί Τώρα καταφύγιο στη Σαντορίνη; Αλήθεια τόσο καιρό που ανεβοκατεβαίνει ο γιός του Κουστώ στη Σαντορίνη τι έχει κάνει;..Σκέψεις.....: Σας παραθέτω το άρθρο και κρίνετε αναλόγως....



Παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα διαθέτει αναρίθμητα νησιά και βρέχεται από θάλασσα δεν θεωρείται προορισμός για καταδυτικό τουρισμό. Με τον καθορισμό ζωνών προστασίας αυτό μπορεί να αλλάξει, εξηγεί η Sylvaine Giakoumi. «Οι δύτες ενδιαφέρονται να δουν ζωή, μεγάλα ψάρια στον βυθό της θάλασσας. Ο καταδυτικός τουρισμός σε άλλες περιοχές της Μεσογείου έχει δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και έσοδα έως και 20 φορές μεγαλύτερα από το ψάρεμα».
Οι τρεις επιστήμονες έχουν εντοπίσει σε συνεργασία μάλιστα με τους ψαράδες περιοχές στις Κυκλάδες που θα μπορούσαν να δημιουργηθούν θαλάσσια καταφύγια. Συγκεκριμένα, προτείνουν να δημιουργηθεί ένα θαλάσσιο καταφύγιο στη Σαντορίνη στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στο Καμάρι και την Περίσσα. Ηδη στο Καμάρι υπάρχει το καταδυτικό Κέντρο του Κουστό, που θα μπορούσε να βοηθήσει στην προστασία της περιοχής.
Στις θαλάσσιες έρευνες που έγιναν στο νησί το 2008 εντοπίστηκαν 27 είδη ψαριών, ενώ οι επιστήμονες εκτιμούν ότι υπάρχουν πολλά είδη που θα επιστρέψουν αν εφαρμοστούν ζώνες προστασίας. Τα περισσότερα ψάρια στην περιοχή ζουν κοντά στη Βλυχάδα, στη θαλάσσια περιοχή κοντά στην Οία και στο Ημεροβίγλι και κοντά στο νησί της Θηρασιάς. Η θαλάσσια έκταση όπου θα απαγορευτεί η αλιεία δεν είναι ανάγκη να είναι μεγάλη, επισημαίνει ο Enric Sala. «Στα νησιά Μέντες της Ισπανίας δημιουργήθηκε καταφύγιο που έχει έκταση μόλις 1 τετραγωνικό χιλιόμετρο, αλλά στην περιοχή υπάρχουν τόσα ψάρια που έρχονται δύτες από όλη την Ευρώπη για να θαυμάσουν πώς ήταν η Μεσόγειος πριν από 100 χρόνια. Ενα τ.χλμ. έχει δημιουργήσει 200 θέσεις εργασίας και φέρνει κέρδη 6 εκατ. ευρώ ετησίως, ενώ τα έσοδα από το ψάρεμα μόλις που φτάνουν το μισό εκατομμύριο ευρώ ετησίως». Σε μια περιοχή 345.400 χιλιομέτρων στην Αυστραλία το 30% τη έκτασης βρίσκεται υπό καθεστώς προστασίας. Φέρνει έσοδα 5,5 δισ. δολαρίων και έχει δημιουργήσει 53.800 θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης. Υπάρχουν πολλά παραδείγματα θαλάσσιων καταφυγίων που βοήθησαν την τοπική αλιεία, αλλά παράλληλα λειτουργούν ως πόλος έλξης καταδυτικού τουρισμού.


Καθημερινή 19 - 11- 2011


Από την άλλη διαβάστε την αντίστοιχη περίπτωση αλλά από Θεσμοθετημένο Φορέα
http://www.kykladesnews.gr/kyklades/111-kykladesnewscategory/48561-2010-01-29%2008-37-19.html




Ανασκαφές του Χίλλερ ή Ποιός ήταν τελικά ο Αβέρωφ της Σαντορίνης

Αι ανασκαφαί του κ. Χίλλερ.-Επιγραφαί αρχαιόταται.-Άλλα ευρήματα.  Ο εν Θήρα ιδιαίτερος ημών ανταποκριτής και διευθυντής της εκεί εκδιδομέ...