Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2016

Μνήμες του Χθες... Μια Ένωση Θηραϊκών Προιόντων του τότε ....

Το υπο κατασκευή εργοστάσιο ΣΑΝΤΟ στον Μονόλιθο
Αρχείο Ανντώνη Αργυρού 
 Στις αρχές του  περασμένου Αυγούστου, στην βραδιά της «βεντέμας» στην Ένωση έγινε κάτι ξεχωριστό που για μένα είχε μια ιδιαίτερη σημασία. Οι τιμώμεμενοι της βραδιάς δεν ήταν προσωπικότητες του σήμερα  αλλά η Ιστορία του Χθες. Συγκεκριμένα έγινε αναφορά στο πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Θηραικών Προιόντων και τιμήθηκαν εκείνοι οι πρωτεργάτες της διαχείρισης των Αγροτικών Προιόντων του νησιού. 
Συγκέντρωση Αγροτικού Συνεταιρισμού Σαντορίνης. Διακρίνονται οι : Νικόλαος Αργυρός, Γιάννης Σιγάλας, Βαμβακούσης, Αντώνης Σαλίβερος Γουλιέλμος Λαγκαδάς Σπύρος Ρούσσος
Αρχείο Ανντώνη Αργυρού 
Η Ένωση ιδρύθηκε το 1947 και αποτελείται από 13 πρωτοβάθμιους συνεταιρισμούς και από 2.000 και πλέον μέλη.
Συνάντηση εκπροσώπων του Συνεταιρισμού με τον βουλευτή Κυκλάδων Λιαρούτσο, τον εκρπόσωπο της Αγροτικής Τράπεζας και τον εκπρόσωπο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πεζών Κρήτης.Διακρίνονται οι : Βαμβακούσης, Γουλιέλμος Λαγκαδάς, Λιαρούτσος και  Νικόλαος Αργυρός.
Αρχείο Ανντώνη Αργυρού
Το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο απαρτίζονταν από τους  Νικόλαο Αργυρό από την Έξω Γωνιά, Πρώτο Πρόεδρο του Δ.Σ., Πέτρο Κανάκη από Φηρά, Αντιπρόεδρο, Κωνσταντίνο Βαμβακούση  από τη Μεσσαριά- Γραμματέα, , Ματθαίο Ρούσσο από το Ημεροβίγλι- Ταμία, Ιάκωβο Πρέκα μέλος.
 Η πρώτη μηχανή οινοποίησης που επεξεργάστηκε το 85% της παραγωγής της Σαντορίνης το 1952.
Διακρίνονται οι Λευτέρης Φουστέρης ( Αρκάδης), Μαρία- γραμματέας του Συλλόγου, Νικόλαος Αργυρός, Βαγγέλης Λιακούδης ( Παπούλης)  και Γουλιέλμος Λαγκαδάς.
Αρχείο Αντώνη Αργυρού 
 Από το εξαιρετικά σημαντικό αρχείο του γιου του Νικολάου Αργυρού, Αντώνη, αναδημοσίευονται οι φωτογραφίες για την μνήμη κάποιων ανθρώπων που δεν πρέπει να ξεχνάμε...αλλά να τιμάμε. : 


Από τα εγκαίνια του εργοστασίου Ντοματοπολτού το 1952 .
Αρχείο Αντώνη Αργυρού 

 Η αναρτηση αυτή δεν θα μπορούσε να μηνα  είχε γίνει χωρίς τη βοήθεια της Στέλλας Κασιώλας, Υπεύθυνη Μarketing και Δημοσίων Σχέσεων της Ένωσης, και τη συνεργασία του κ. Αντώνη Αργυρού  (Art Space) από την Έξω Γωνιά, ο οποίος ύστερα από άδεια  μας επέτρεψε να αναδημοσιεύσουμε υλικό από το αρχείο του πατέρα του. Τους ευχαριστώ θερμά και τους ζητώ συγγνώμη για την αργοπορημένη ανάρτηση . 













Ανασκαφές του Χίλλερ ή Ποιός ήταν τελικά ο Αβέρωφ της Σαντορίνης

Αι ανασκαφαί του κ. Χίλλερ.-Επιγραφαί αρχαιόταται.-Άλλα ευρήματα.  Ο εν Θήρα ιδιαίτερος ημών ανταποκριτής και διευθυντής της εκεί εκδιδομέ...