Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2017

Το καφενείο της Πιπίνας στην Οία,

 Σε μία εποχή όπου τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ,     ( facebook, instagram κ.α) έχουν προστεθεί καλά στη ζωή μας, μπορείς άνετα και με σωστή διαχείριση να εντοπίσεις διάφορα διαμαντια Ιστορίας προς αξιοποίηση. Σε ένα από αυτά, εντόπιστηκε η φωτογραφία από το καφενείο της Πιπινας . Προσωπικά είχα κάποιες αμφιβολίες για το αν  αυτό το καφενείο  ήταν στην Οία ή στον Πειραιά με Οιάτες της Εποχής.  Ο David Seymour διάσημος Πολωνός φωτογράφος σε ένα του ταξίδι στην Ελλάδα (1951) αποτύπωσε χαρακτηριστικα τις μορφές αυτές μιας άλλης Σαντορίνης. Πηγή της φωτογραφίας : International Center of Photography - Ben Shneiderman Collection. Συζητώντας διαδικτυακά με τον «Ένας Πανωμερίτης» τον οποίο και ευχαριστώ θερμά για την εμπιστοσύνη και τη τιμή, βρήκε οτι το καφενείο είναι όντως  ένα από όσα υπήρχαν στην Οία και είναι το καφενείο της «Πιπίνας» που ήταν στο ισόγειο του κτιρίου που τώρα τώρα στεγάζει την συλλογή μουσικών οργάνων του Χριστόδουλου Χάλαρη. Καταστράφηκε με τους σεισμούς του 1956. Στο πρώτο πλάνο ο Αναστάσιος Πιτσικαλης το             " Μπιζάνι "- o δεξια στη φωτογραφία ( παρατσούκλι που πήρε μετά την μάχη στο Μπιζάνι, όπου έχασε το ένα του πόδι. Έπαιζε πολύ καλή λύρα και τον συνόδευε με το " τουμπι " της η γυναίκα του το " κυρά Καλιτσι "
Και μια οφειλόμενη παρατήρηση. Η απροσκόπτη αναδημοσίευση ασπρόμαυρών ή μη φωτογραφίων, χωρίς να αναφέρεται  πρώτα και κυρία ο δημιουργός ή κάποια πηγή  είναι κίνδυνος και ουσιαστικά αντιβαίνει τους όρους του σεβασμού προς τον άνθρωπο που έτρεξε, φωτογράφισε αποτύπωσε τη χρονική στιγμή . Οι φωτογραφίες του παρελθόντος και δη οι φωτογραφίες της Σαντορίνης είτε ιδιωτών σε κάποια κορνίζα είτε φωτογράφων  μπορούν να γίνουν ένας εξαιρετικός οδηγός ανάδειξης ευρύτερης ανάδειξης της ιστορίας του νησιού. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ανασκαφές του Χίλλερ ή Ποιός ήταν τελικά ο Αβέρωφ της Σαντορίνης

Αι ανασκαφαί του κ. Χίλλερ.-Επιγραφαί αρχαιόταται.-Άλλα ευρήματα.  Ο εν Θήρα ιδιαίτερος ημών ανταποκριτής και διευθυντής της εκεί εκδιδομέ...